Wrzesień 22, 2017, 11:55:09 am

Autor Wątek: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja  (Przeczytany 1440 razy)

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #60 dnia: Lipiec 11, 2017, 09:22:38 pm »
Dzięki Łukaszku, ale Twoje sprzęty też są godne pozazdroszczenia  :D którym pędzisz w Bieszczady?

Offline Grzechu1975

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 68
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #61 dnia: Lipiec 11, 2017, 09:28:28 pm »
Bardzo ładnie się prezentuje, i ten kask z epoki 8)

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #62 dnia: Lipiec 11, 2017, 10:24:44 pm »
szkoda tylko, że kask z epoki trochę odbiega standardami od obecnych :)
wygląd 100
wygoda i komfort oraz bezpieczeństwo 10
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2017, 10:27:10 pm wysłana przez jah »

Offline sona46

  • Mistrz
  • ****
  • Wiadomości: 1589
  • Karma: +2/-1
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 12, 2017, 07:20:20 am »
Pożycz od żony lusterko,bo dowód zabiorą i w Bieszczady na przyczepce pojedziesz  ;)

Offline LukS

  • Moderator
  • Mistrz
  • *
  • Wiadomości: 2109
  • Karma: +1/-1
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #64 dnia: Lipiec 12, 2017, 08:09:59 am »
Jakie te 15km - odczucia?

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #65 dnia: Lipiec 12, 2017, 09:21:34 am »
Lusterko pożyczę bo jazda bez nie należy do przyjemnej i bezpiecznej  :D
Odczucia z jazdy super  8) tylko muszę się przyzwyczaić i wyczuć sprzęta ;)

Offline tlukas

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 477
  • Karma: +0/-1
  • Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #66 dnia: Lipiec 12, 2017, 09:06:19 pm »
Na suwakach oczywiście ;D chyba małą pętlą będę jechał bo podobno piękne widoki

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #67 dnia: Lipiec 13, 2017, 08:53:05 am »
Z tą ledą na ładowaniu tak może być bo od jej mocy zależy również jak szybko wzbudza się prądnica.
Niestety na zwykłej żarówce też nie gaśnie kontrolka ładowania  :-\

Offline sona46

  • Mistrz
  • ****
  • Wiadomości: 1589
  • Karma: +2/-1
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #68 dnia: Lipiec 13, 2017, 09:02:20 am »
Sprawdź czy na wzbudzenie przychodzi +z regulatora,jeśli tak to odepnij kabel od szczotki i na obrotach zobacz jakie nap.wychodzi ze szczotki,powinno być powyżej 14V,jeśli nie będzie lub będzie znacznie niższe,oczywiście gdy na wzbudzenie jest nap.to zn.masz padniętą prądnicę.

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpień 08, 2017, 07:30:21 pm »
Przejrzałem instalację i nic niepokojącego nie zauważyłem a bezpieczniki 8A cały czas się jarają -nigdy na postoju, tylko po jakimś czasie jazdy. Odłączyłem nawet prądnicę i nic się nie zmieniło :/ Ma ktoś jakiś pomysł? Może jakiś większy bezpiecznik założę, albo połączę kablem i jak ma się coś zjarać to się zjara i przynajmniej będę wiedział co :-\ :-\

Andrzej sprawdziłem i na obrotach napięcie się waha nawet do 25v sprawdziłem przed wejściem do regulatora -ale ja jestem elektryczny gamoń i mogę źle wszystko mierzyć :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2017, 07:34:11 pm wysłana przez jah »

Offline sona46

  • Mistrz
  • ****
  • Wiadomości: 1589
  • Karma: +2/-1
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpień 09, 2017, 07:33:40 am »
Nie mogę znaleźć w wątku.lub nie pisałeś o tym,przede wszystkim czy aku jest sprawne?,czy pomiarów dokonujesz miernikiem elektronicznym?,różnie z nimi bywa(potrafią pokazywać głupoty zwłaszcza w tego typu instalacji gdzie poziom zakłóceń jest wysoki),jaki masz regulator?,8A bezpiecznik nie powinien się przepalać tym bardziej że większość żarówek masz led i pobór prądu jest znacznie ograniczony,pomierz napięcie na stykach aku przy obrotach z włączonymi światłami i bez,prawidłowe to 7-7,4V,a następnie podłącz amperomierz w szereg z kablem do aku i na obrotach pomierz prąd,być może masz uszkodzony regulator,lub nie właściwie wyregulowany jeśli mechaniczny i zbyt duży prąd wali na aku.

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpień 09, 2017, 01:02:14 pm »
Miernik elektroniczny chiński -faktycznie może pokazywać cuda.
Akumulator żelowy 6v i z pomiarów to ma trochę ponad 6v.
Ale jak odpiąłem kable od prądnicy ... może całkiem odłączę ładowanie i regulator, wtedy zawężę obszar poszukiwań.

Dzięki Andrzej

kilka godzin później ...

Po odłączeniu regulatora i  prądnicy wszystko działa jak należy (oprócz ładowania :)
Jak będę miał chwilę to chyba zacznę od wymiany regulatora na elektroniczny.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2017, 07:28:30 pm wysłana przez jah »

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpień 09, 2017, 07:28:45 pm »

Offline nickeledon

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 245
  • Karma: +1/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpień 09, 2017, 08:37:50 pm »
Zanim podłączysz "elektronikę" znajdź przyczynę kłopotów, inaczej na 99% spalisz inwestycję. Regulator napięcia nie ma nic wspólnego z przepalającym się bezpiecznikiem (chyba, że pracuje cały czas na zwarciu), nie występuje tu regulacja natężenia prądu która mogłaby powodować takową usterkę, a napięciem choćby 1000 V nie przepalisz bezpiecznika jeżeli nie przekroczysz granicznego obciążenia.
Regulator oczywiście odpowiedni pod warunkiem odpowiedniego podłączenia.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2017, 06:47:42 am wysłana przez nickeledon »

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpień 09, 2017, 08:55:32 pm »
Dzięki za porady, jakby co to będę Was koledzy męczył pytaniami.

Offline nickeledon

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 245
  • Karma: +1/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpień 10, 2017, 06:51:11 am »
Jeszcze w kwestii bezpiecznika to w instalacjach MZ przewidziany jest 16 A, w Iżu na ten przykład przy prądnicy mocy 45 W (7,5 A) siedzi aż 25 A.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2017, 06:53:44 am wysłana przez nickeledon »

Offline wolf

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 47
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpień 10, 2017, 09:27:13 pm »
Kumpel w MZ ES miał ten sam problem,palący się bezpiecznik, długo nad tym siedziałem i doszedłem w końcu, problemem był sklejony "mostek"ten z prawej strony. On musi być rozwarty jak na niego patrzysz.
Małym śrubokrętem go oderwałem i wyczyściłem styki i problem znikł.
A akumulator 6V musi mieć więcej, min.6,20 także chiński miernik może dobrze pokazuje.
"Alle die, für die der Weg das Ziel ist."

Offline wolf

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 47
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpień 10, 2017, 09:51:24 pm »
Zapomniałem dopisać że chodzi o mechaniczny regulator napięcia.  :D
"Alle die, für die der Weg das Ziel ist."

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpień 11, 2017, 05:29:18 pm »
Podłączyłem z prostownika 12v -foto, jak podłączałem 6v to tylko brzęczał i nic nie puszczał

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpień 13, 2017, 12:02:46 am »
Prądy zeszły na dalszy bieg, dzisiaj po krótkiej wycieczce usłyszałem kilka trzasków z silnika i kiedy po gwałtownym -z piskiem opon, hamowaniu ... zablokował się tłok  >:( :-\ :(

Offline sona46

  • Mistrz
  • ****
  • Wiadomości: 1589
  • Karma: +2/-1
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpień 13, 2017, 10:53:46 am »
No to pojeździłeś :(,a takie sprawdzanie mechanicznego nie wiele wnosi,jak byś to robił zasilaczem z regulowanym nap.to widziałbyś dokładnie przy jakim nap.zwory przełączają i dopiero wtedy można regulować dla wymaganych parametrów.

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpień 13, 2017, 09:01:25 pm »
masakra

Offline Cykor

  • Mistrz
  • ****
  • Wiadomości: 1014
  • Karma: +2/-3
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpień 13, 2017, 09:06:33 pm »
I wszystko widać co było przyczyną.

Offline rafciojawa

  • Starszy Mechanik
  • ***
  • Wiadomości: 617
  • Karma: +0/-0
  • Awo T
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpień 15, 2017, 02:29:50 pm »
Ciekawe co z korba :o
,dobrze widze luzna tuleja?
Jeżeli uważasz,że jedziesz za wolno;zwolnij.:)

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpień 15, 2017, 05:26:19 pm »
Taka też była diagnoza Roberta.
Jeśli chodzi o resztę to raczej wszystko ok, do zblokowania tłoka doszło już po zgaszeniu, kiedy ruszyłem kopnikiem.

Offline habayusa

  • Starszy Mechanik
  • ***
  • Wiadomości: 617
  • Karma: +1/-1
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpień 15, 2017, 11:42:37 pm »
ciekawi mnie ilość lużnych elementów które znajdują się nad tłokiem skąd się wzięły i od czego są pourywane

Offline Cykor

  • Mistrz
  • ****
  • Wiadomości: 1014
  • Karma: +2/-3
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpień 16, 2017, 08:20:05 am »
Pierścień "wyskoczył" poza obręb tuleji i ujebało półkę.

Offline przemo_16

  • Moderator
  • Starszy Mechanik
  • *****
  • Wiadomości: 821
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpień 16, 2017, 10:23:32 am »
jak tuleja jest bez kołnierza to tak się dzieje,

Offline LukS

  • Moderator
  • Mistrz
  • *
  • Wiadomości: 2109
  • Karma: +1/-1
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpień 16, 2017, 11:21:33 am »
Dobrze, że objechał Bieszczady i awaria na podwórku.
Kogo "zareklamujesz" odnośnie tulejowania cylindra?

Offline jah

  • Mechanik
  • **
  • Wiadomości: 321
  • Karma: +0/-0
Odp: krecia robota jaha -AWO1957 fotorelacja
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpień 16, 2017, 02:06:57 pm »
Niestety sprawca nieznany, ja nawet nie wiedziałem, że jest tulejowany :/