Marca 13, 2025, 02:09:24 pm

Autor Wątek: Problem z nakrętkami od "komory elektrycznej"  (Przeczytany 4331 razy)

Offline Shymon

• Nowicjusz
  • *
  • 1957
Problem z nakrętkami od "komory elektrycznej"
« dnia: Maja 06, 2019, 12:16:21 pm »
        Witam, mam problem z odkręceniem nakrętek od przewodu świecy i tego do prądnicy. Kręcą się w kółko prawdopodobnie gwint zerwany lub krzywo nakręcony. Nie chcę bardzo kręcić by nie uszkodzić gwintu w korpusie. Ktoś może miał podobny problem. Kiedy silnik był na zewnątrz myślałem że po włożeniu w ramę jakoś pójdzie, teraz jest w ramie ale jak wspominałem boję się kręcić na siłę. Zastanawiam się może od środka jakoś cisnąć a druga osoba będzie próbowała odkręcić, lub zrobić coś w rodzaju widelca-dźwigni i delikatnie podważać nakrętkę jednocześnie próbując odkręcić może wskoczy na gwint.

Offline rafciojawa

• Mistrz
  • Awo T
Odp: Problem z nakrętkami od "komory elektrycznej"
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 06, 2019, 12:25:57 pm »
Prawdopodobnie masz zerwany gwint,wyrwij delikatnie kabel i od środka podważając  odkręcaj srubkę.
Jeżeli uważasz,że jedziesz za wolno;zwolnij.:)

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 06, 2019, 12:28:34 pm »
kręcą się obsadzenia w bloku one są na wcisk,podgrzej lekko karter z boków i wyciagaj,potem będziesz myślał jak odkręcić nakrętki

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 07, 2019, 11:56:42 am »
Dla potwierdzenia,tuleja w obudowę prądów jest na wcisk 7setek,ale parę razy już doświadczyłem że długo nie odkręcana utleniona nakrętka potrafi obrócić tulejkę w obudowie,jeśli silnik na falbanku nie ma problemu ale w ramie już gorzej .Napisz jak sobie poradziłeś,być może u ciebie nie obróciło tulejki a zerwało gwint na nakrętce.

Offline Shymon

• Nowicjusz
  • *
  • 1957
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 07, 2019, 12:38:17 pm »
Tak podejrzewam że to gwint, tylko nie jestem pewien nakrętka czy ta tuleja, póki co nie było czasu coś przy tym posiedzieć jak się uporam oczywiście napiszę, Będę chciał zacząć od wyciskania od dołu i prób odkręcenia równocześnie. Dzięki za zdjęcie.

Offline hckosmo

• Administrator
  • Mistrz
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 08, 2019, 02:26:54 pm »
        , lub zrobić coś w rodzaju widelca-dźwigni i delikatnie podważać nakrętkę jednocześnie próbując odkręcić może wskoczy na gwint.

Chyba najlepszy sposób w twojej sytuacji ( ewentualnie dwa płaskie wkrętaki )
Panie co to? To IŻ?

No Tam ten miał zmieniacz biegów przy baku, ten jakoś wybrakowany, czy pan przerobił?

Offline Shymon

• Nowicjusz
  • *
  • 1957
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 13, 2019, 12:51:12 pm »
  Udało się, dzięki Sona46 Twoja fotka zaoszczędziła mi sporo czasu. Podejrzewam, że  nakrętki jakiś czas były nie ruszane jedna poszła, a drugia kręciła się razem z tuleją.Musiałem brzeszczotem naciąć nakrętkę i wkrętakiem rozerwać. Wysunąłem tuleję ile się dało napunktowałem, klej do gwintu i delikatnie wbiłem w korpus. Mam nadzieję że będzie ok.

Offline Shymon

• Nowicjusz
  • *
  • 1957
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 14, 2019, 08:09:07 am »
Niestety klej nie pomógł tuleja kręci się. Wydaje mi się że nabijana jest od wewnątrz - czy ktoś może to potwierdzić?

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 14, 2019, 08:36:57 am »
Wciskana jest z zewnątrz,być może masz już sporo utleniony dekiel i luz jest duży tak jak pisałem w oryginale wcisk jest spory 7 setek,należałoby wyprowadzić otwór rozwiertakiem i dorobić nową tulejkę z odpowiednim wciskiem,lub wyjąć tą i namoletować,podgrzać dekilel i obsadzić.