Grudzień 01, 2023, 11:24:44 pm

Autor Wątek: Piwniczna, Rytro, N. Sącz, Melsztyn, Dębno  (Przeczytany 3812 razy)

Offline Marek Krupa

• Mistrz
Piwniczna, Rytro, N. Sącz, Melsztyn, Dębno
« dnia: Listopad 04, 2019, 09:03:21 pm »
Sezon motocyklowy dobiega końca, to wszyscy, jak ćmy do światła, wykorzystujemy  resztki ciepła. Ja też zrealizowałem dwudniowy wypad do Piwnicznej -Zdrój.
Po drodze były też i inne atrakcje.

Offline Marek Krupa

• Mistrz
Odp: Piwniczna, Rytro, N. Sącz, Melsztyn, Dębno
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2019, 09:05:54 pm »
Dalej

Offline Marek Krupa

• Mistrz
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2019, 09:23:38 am »
Z tablicy informacyjnej można przeczytać, że gmina na remont ruin przekazała 40 tyś. zł.  Z Melsztynem związana jest postać Spytka. Był on ważną  osobą z otoczenia króla (negocjował warunki Unii z Litwą). Był również przeciwnikiem pazernych działań biskupa Oleśnickiego, który zablokował  objęcie czeskiego tronu przez Kazimierza. Oleśnicki w 1443 r. kupił sobie księstwo sieradzkie. Jako ciekawostkę podam, że dopiero w 1790 roku zostało ono wcielone do Rzeczpospolitej, wcześniej będąc państwem biskupa. W  uzupełnieniu należy również podać, iż w tamtych czasach ok. 25% kraju należało do kościoła. Spytek z Melsztyna  będąc przywódcą polskich Husytów  skupił wokół siebie ok. 2/3 magnaterii, głównie pod hasłami odsunięcia Oleśnickiego. Problem miał zostać rozstrzygnięty  3 maja 1439 roku  na sejmiku w Nowym Mieście Korczynie. Niestety szybko chłopaki skoczyli sobie do gardeł. Oleśnicki cwanie wykorzystał w bitwie chorągwie królewskie na widok, których część szlachty opuściła Spytka. Sam Spytek  dysponował przewagą jazdy, jednak część oddziałów , dzieląc siły, pozostawił w pobliskim Piasku Wielkim. Współcześnie miejscowość tą należy kojarzyć z ruchami chłopskimi w 1933 roku, dziadkiem (szewcem) Cugowskiego z Budki Suflera oraz mistrzem i wicemistrzem olimpijskim  w boksie Józefem Grudniem.  Podczas pierwszego dnia Oleśnicki nie pokonał oddziałów Spytka , które stanęły w Grotnikach w zakolu Nidy. Dopiero drugiego dnia skuteczny atak przypuścił Hińcza z Rogowa (gm. Opatowiec). Zabitego Spytka  rozebrano do naga i nad zwłokami urządzono sąd przypisując mu zdradę i pozbawiając jego  rodzinę wszelkich przywilejów i dóbr, a później przez dwa dni jeszcze włóczono  go po polach  za koniem. Podczas tej bitwy Oleśnicki zakazał brania jeńców, więc podcinanie gardeł trwało jeszcze kilka dni . Od tej daty datuje się upadek ruchów husyckich na naszych ziemiach.

Offline Marek Krupa

• Mistrz
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2019, 01:28:18 pm »
Hotelu nie mogę polecić, w przeciwieństwie di odjazdu na Obidzę i zamek w Rytrze

Offline Marek Krupa

• Mistrz
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2019, 01:40:16 pm »
Widoki z zamku zarąbiste.

Offline marjew

• Starszy Mechanik
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 11, 2019, 08:25:13 am »
Dębno Melsztyn moje rejony.

Offline Marek Krupa

• Mistrz
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 11, 2019, 09:06:52 am »
Czy znasz może kościół w Dębnie. Chodzi mi o wytłumaczenie, dlaczego góra chóru jest drewniana? Czy po rozbudowie  kościół wchłonął dzwonnicę? Czy też  chodziło o efekty akustyczne i pudło rezonansowe?

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 11, 2019, 11:25:06 am »
A mówiłeś Marku że czerwony to dla żony,wiedziałem że Tobie też podpasuje  ;)

Offline Marek Krupa

• Mistrz
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 11, 2019, 04:55:48 pm »
U nas tak różnie. Czasami ja lubię coś dosiąść, a czasami żona Elżbieta 1...

Offline Marek Krupa

• Mistrz
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 16, 2019, 08:45:59 am »
Następne foty.

Offline Marek Krupa

• Mistrz
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 17, 2019, 07:55:00 am »
W Piwnicznej zaparkowałem przy pięknej w oryginalnym lakierze  MZ.  Jej właściciel obawia się jednak dalszych wypadów. W dyskusji wynikł również temat fatalnej jakości chińskich fajek zapłonowych.

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 18, 2019, 07:35:32 am »
W Piwnicznej zaparkowałem przy pięknej w oryginalnym lakierze  MZ.  Jej właściciel obawia się jednak dalszych wypadów

Tacy są potrzebni ! Dobrze od nich odkupić sprzęt i potem cieszyć się jazdą w najdalsze zakaMarki PL ;)

Offline Marek Krupa

• Mistrz
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 18, 2019, 08:39:56 pm »
Na  MZ chyba do ostatnich dni będę patrzył z młodzieńczym pragnieniem. Właśnie  taką  żwawą pięknisię, tylko niebieską  za kosmos 24 tyś. zł miał mój sąsiad Rysiek. Podziwiałem jej dynamikę i piękną pracę z podskakującym elastycznie zawieszonym silnikiem. Z tym cudem techniki prowadziłem rywalizację moją SHL 175 WIATR. To były czasy kiedy poznałem smak słowa TUNING i ogromną przyjemność dowolnego śmigania obok MZ przy obciążeniu 1/2. Niestety przy 1/1 nie miałem szans. Niestety w SHL części sypały się szybko, zwłaszcza megneto, II bieg i łańcuch. Teraz już wiecie skąd  u mnie to skrzywienie.