Marca 13, 2025, 05:17:20 pm

Autor Wątek: Odp: Awo Sport -laik bierze się za naprawę!  (Przeczytany 25558 razy)

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
Odp: Awo Sport -laik bierze się za naprawę!
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 03, 2020, 08:46:01 pm »
Dzięki. Odkręcałem właśnie przy pomocy klucza płaskiego którego sobie dorobiłem żeby wchodził w otwór. Dziś zamówiłem części więc pewnie w przyszłym tygodniu będę składał

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 03, 2020, 10:10:50 pm »
Jak już się tak bawisz i podgrzewasz olej to podgrzej
np. nagrzewnicą elektryczną ("opalarką") całą skrzynię.
Uważaj tylko na elementy gumowe i z tworzyw.
Na lakier też.
W ten sposób gluty powinny się lepiej rozrzedzić.
Jednak ja Cię usilnie namawiam abyś tą skrzynię wyciągnął.
Przy płukaniu choć będziesz mógł nią pomanewrować ,potrzepać i poprzelewać.
Zrobisz to lepiej niż jest.
Inna sprawa, że jeśli to wygląda w środku jak smar to sądzę, że łożyska i koła zębate nie były pokrywane regularnie filmem olejowym.
Miałem taką skrzynię co leżała u kolesia w jednej pozycji kilka jak nie więcej lat.
Środek w zasadzie jest złomem bo to co nie było w oleju ma  wżery.
Warto byłoby zajrzeć do środka.
Jeśli nie chcesz rozbierać to choć kamerką endoskopową przez te otwory, które masz otwarte.
Dobry zakład mechaniczny powinien ją mieć.
Lepsze to niż wyjechać w ciemno i mieć 'zonk' przez aktualne obejście tematu.

« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2020, 10:12:25 pm wysłana przez LukS »

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 04, 2020, 01:59:17 pm »
Dziękuję za radę ale chyba demontaż skrzyni to już dla mnie trudniejsza sprawa nawet nie wiem jak zdemontować zabierak wałka kardana więc sam raczej tego się nie podejmę .Póki co zdjąłem pokrywę boczną od strony dźwigni zmiany biegów i zacząłem tam czyścić podgrzewając jednocześnie skrzynię. Dużo to z pewnością dało bo spora ilość gęstej mazi dała się wyczyścić. Będę takie zabiegi powtarzał tak jak i płukanie skrzyni. Awo mam 18 lat i przez ten okres przejechałem nim łącznie może niecałe 250 km i przez ten okres nie wymieniałem oleju w skrzyni ani razu. Poniżej załączę kilka zdjęć  jak to obecnie wygląda. Czy na forum podane są też wymiary simmeringu od wałka zmiany biegów bo nie mogę znaleźć? I ten oring na tuleję wałka kopnika też jestem ciekaw jakich jest wymiarów? Zastanawia mnie jak powinna być z powrotem założona pokrywa ze sprężyną od zmiany biegów gdyż czytałem na forum że ma to znaczenie dla prawidłowego zmieniania biegów. Nie jestem pewien do końca czy ten bolec wystający z zapadki ma zahaczać o sprężynę? i kolejne pytanie czy ta zębatka jest prawidłowo ułożona względem zapadki ? Na zdjęciu jest wbity pierwszy bieg.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 04, 2020, 02:00:37 pm »
.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 04, 2020, 02:02:50 pm »
.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 04, 2020, 02:05:24 pm »
To co zostało przedstawione na zdjęciach było jeszcze przed czyszczeniem obecnie wygląda to dużo lepiej

Offline Michał

• Mistrz
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 04, 2020, 02:18:48 pm »
Masz automat zmiany biegów z jedną sprężyną . Trzpień ma wchodzić pomiędzy jej dwa końce - tak jak w pokrywce.  Simering 15x24x7  oring 24x3.
KTO MA AWO JEŹDZI KLAWO

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 04, 2020, 05:09:00 pm »
Jestem Panu wdzięczny za pomoc. Teraz biegi wchodzą normalnie. Znakiem tego że jak "mechanik" wyjmował silnik to zdejmował też wałek zmiany biegów i przy ponownym montażu nie założył prawidłowo tej sprężyny na bolec przy automacie a także nawet nie załozył nowej uszczelki ani simmeringa na wałek zmiany biegów. Tragedia. Może i lepiej że nie zaglądał do skrzyni bo chociaż biegi działają prawidłowo.

Offline Michał

• Mistrz
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 04, 2020, 06:22:22 pm »
Jaro nie masz za co dziękować i proszę mi tu nie panować bo ja taki stary chyba nie jestem. A na forum jest równość.
KTO MA AWO JEŹDZI KLAWO

Offline nickeledon

• Mechanik
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 04, 2020, 07:16:00 pm »
Tak obserwuję ten wątek i nóż mi się otwiera, zdziwienie bezgraniczne ogarnia że nikt z doświadczonych forumowiczów nie neguje postępowania kolegi Jaro. Wiem, jego cyrk i jego małpy niech robi co chce, ale to tak jakbyście sami przykładali ręce do tej rzezi. Przecież bez rozebrania skrzyni biegów, silnika i nawet dyfra nie jesteśmy w stanie zweryfikować stanu podzespołów, a samo płukanie niczego tu nie polepszy. Przecież jeżeli wdała się korazja na bieżniach łożysk, na panewka kół zębatych, czopie wału itd. to w niczym tu nie pomagamy tylko przyczyniamy się do katastrofy.
PS nie wiem co to za paskudna moda nastała na jakieś płukanki, zaraz będą lewatywy wydechu, ciche świece i oleje niekapki. Nie idźcie tą drogą!  >:(

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 04, 2020, 07:26:54 pm »
Do kolegi Michała.Ok będę pamiętał ;) Ogólnie to nie zamierzam Awo jeździć gdzieś daleko, raczej założenie jest aby chociaż co roku koło domu zrobić parę kilometrów. I w miarę możliwości coś tam przy Awo poprawiać. Nasuwa mi się jeszcze kilka pytań przy okazji ale nie wiem czy to nie za dużo jak na początek ;D. A mianowicie nie wiem jak mam zdjąć przednie koło w celu wymiany dętki. Pod lewym widelcem jest śruba którą zluzowałem ale nie mogę w żaden sposób odkręcić ośki. Z drugiej strony nie ma żadnej nakrętki na ośce więc pozostaje chyba wsadzić jakiś bolec w otwór w ośce koła i próbować ją wykręcić , czyż nie? I pytanie co to za kranik? Bo raczej nie jest to oryginalny od Awo. I ostatnie pytanie na dziś to zauważyłem że zabierak wałka kardana jest skrzywiony i przy obracaniu delikatnie trze o wahacz  czy jest możliwość jego wyprostowania czy też trzeba go wymienić?

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 04, 2020, 07:32:51 pm »
Kolego Nickeledon- oczywiście że masz rację powinno to być rozebrane i zrobione od podstaw zacząwszy od silnika, skrzyni biegów i skończywszy na dyferencjale. Ale po pierwsze w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego nie słyszałem o dobrym mechaniku zajmującym się remontami zabytkowych motocykli a poza tym mam przykre doświadczenie z jednym . Druga sprawa to oczywiście pieniądze bo pewnie taki kompletny remont bez części wyniesie pewnie ponad 2000 zł. A mi zależy aby móc odpalić Awo i przejechać się chociażby ze 3km

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 04, 2020, 07:37:23 pm »
Z ciekawości dzwoniłem do jednego warsztatu z Łodzi którego adres można znaleźć w necie i za remont Awo bez części czyli za samą robociznę powiedzieli mi tak: silnik 2000 zł, skrzynia biegów 1500zł, instalacja elektryczna 500 zł a o dyfer zapomniałem się zapytać. Więc takie koszta na pewno nie wchodzą w grę choć rozumiem że rozebranie wszystkiego i złożenie od podstaw jest pracochłonne

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 04, 2020, 07:39:42 pm »
Wspomniany Kranik paliwa

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 04, 2020, 07:40:25 pm »
Sprężyna wałka kopnika:

Online jacek425t

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 04, 2020, 08:51:39 pm »
Przednia ośka ma lewy gwint
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2020, 07:35:44 am wysłana przez LukS »

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 04, 2020, 09:06:43 pm »
Dzięki. Jutro będę próbował odkręcić  ;)

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 04, 2020, 10:54:37 pm »
Kłania się otwarcie, przeczytanie i oglądnięcie obrazków z powieści klasycznej jaką jest
Instrukcja obsługi i naprawy.
Znajdziesz ją w necie.

B.dużo wiedzy jest na forum i wystarczy poszperać czy użyć funkcji szukaj jak się nie ma "czasu" szperać.

Oczywiście staramy się pomagać i odpowiadać jednak wałkowanie tych samych tematów raz po raz jest zniechęcające nierzadko.

W Piotrkowie masz świetnych mechaników motocyklistów.
Przed Łodzią też.

Jeśli oryginalne to w zabieraku odkręcić należy 4 śruby z nacięciem prostym czyli dużym 'śrubokrętem'.
Trzeba to zrobić od strony tylnego koła.
Obok błotnika i nad wahaczem jest miejsce.
Polecam wymienić śruby na imbusowe z łbem stożkowym.
Zejdzie tylna część zabieraka to czasem przedniej nie trzeba demontować a tylko zepchnąć z widełek blachę z gumą co by nie wadziła.

Marek-nickeledon Ci dobrze prawi.
Ale że jesteś uparty to nie miej później do nas pretensji :P
Bo coś się na pewno wydarzy mimo tylko tych kilku kilometrów, które chcesz robić.

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *

Online jacek425t

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 05, 2020, 09:15:45 am »
Dodatkowo proponuję lekturę Andrzeja Cichowskiego - Naprawa motocykli

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 05, 2020, 10:12:18 am »
Dzięki. Zapoznam się dokładnie z powyższymi materiałami jeśli jednak będę miał wątpliwości to z pewnością zapytam się Was ;)

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 06, 2020, 04:30:43 pm »
Szukam po forum i nie tylko jaki olej przekładniowy powinien być w dyfrze i jedynie co znalazłem to ADDINOL GL80W. A czy jakiś inny moglibyście zaproponować? Co do silnika to zalewam go olejem lotosa 15w40 i na początku pewnie wleję też go do skrzyni biegów. Ale docelowo rozważam olej hipola GL-5 75w90. Tylko część forumowiczów odradza by zalewać skrzynię olejem GL-5. Jestem ciekaw opinii na ten temat. I jeszcze jedno czy zakładając uszczelki pokrywy zmiany biegów i tej trojkatnej z tyłu skrzyni używać do tego silikonu czy jednak bez? A jedli tak to czy wystarczy taki wysokotemperaturowy? Chciałem kupić same uszczelki do skrzyni niestety występują albo pojedyncze do pokrywy zaworów, głowicy, cylindra i miski olejowej a do skrzyni osobno nie ma, chyba jestem zmuszony kupić cały komplet.

Online jacek425t

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 06, 2020, 05:34:02 pm »
Kup materiał na uszczelki i wytnij sam.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Lutego 07, 2020, 08:58:20 pm »
Dzięki za radę. Nie pomyślałem o tym że można nabyć materiał na uszczelki. A odnośnie pozostałych pytań czy ktoś z Was mogłyby podzielić się opinią. Podejrzewam że pewnie niektórzy mają mnie już dość albo uważają ze powinienem sobie poszukać bo wszystko jest napisane ale szczerze wertuje materiały na forum i jednoznacznie nie widzę konkretnych odpowiedzi na moje pytania

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Lutego 07, 2020, 10:43:20 pm »
Kup mineralny olej do skrzyń biegów.
Simmeringów nie wymieniasz to szkoda droższego lać jak może zaraz wyciekać przez nie.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Lutego 09, 2020, 11:27:38 am »
Panowie jednak postanowiłem zdemontować skrzynie biegów po części jestem zmuszony do tego gdyż wpadła mi nakrętka od przykrecenia wałka do środka na tyle głęboko że nie jestem w stanie zlokalizować gdzie jest dokładnie. Także zacząłem od zdjęcia wycisku sprzęgła a następnie od odkręcenia śrub na wybierak wałka kardana. I tu już się pojawia problem gdyż odrecilem tylko jedną śrubę a niestety pozostałe ani drgną. Czy macie jakiś patent, pomysł jak odkręcić pozostałe? Czy mam może rozwiercać te śruby. Przy okazji zmieniłbym je na takie z łbem pod imbus.

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 09, 2020, 11:43:58 am »
A nacięcia na śrubokręt się zniszczyły?,jeśli tak to dospawać nakrętki na łeb śruby,

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Lutego 09, 2020, 12:48:27 pm »
Niby nacięcia na śrubokręt są ale za nic nie idzie odkręcić tego śrubokrętem. Przerobiłem nawet klucz imbusowy na śrubokręt i też nc. Więc może faktycznie zostaje mi ta opcja co piszesz tylko spawanie przy motorze trochę ryzykowne

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Lutego 09, 2020, 12:57:49 pm »
Spróbuję jeszcze wd40 a jeslu mimo wszystko się nie odkręci to może rozwierce te śrubki o ile podejdę tam wiertarką

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Lutego 09, 2020, 02:01:09 pm »
Ok. Odkręciłem. Wd40 plus pomoc drugiej osoby pomogła. Tylko pytanie jak dalej postępować? Odkręcone śruby od skrzyni ale cały czas trzyma na wyjściu ze skrzyni