Marca 13, 2025, 05:58:31 pm

Autor Wątek: Odp: Awo Sport -laik bierze się za naprawę!  (Przeczytany 25569 razy)

Offline sona46

• Mistrz
Odp: Awo Sport -laik bierze się za naprawę!
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 09, 2020, 02:14:34 pm »
Sruby skrzyni to 4szt z reguły 3 inbus a jedna z lewej strony pod spodem na 10 klucz jak ją odkręcasz to przy okazji trzeba zdjąć sprężynę zapietą do stopki centralnej i do skrzyni,przy okazji odkręcamy kabelek od sygnalizacji luzu od skrzyni ,trzeba zdjąć kopnik,łapę sprzęgła wykręciłeś ok,czasem trzeba wyjąć wysprzęglik zakrzywionymi szczypcami a potem cofnąć bolec popychacza,odłączyć linkę tacho a otwór po niej zaślepić kawałkiem szmatki jeśli jest olej w skrzyni bo skrzynię trzeba będzie po cofnięciu mocno przechylić na prawą stronę co by ją wyjąć i olej się poleje w miejscu linki,a po rozłączeniu przegubu no nie stety ale w Awo sport trzeba z reguły wymontować tylne koło i wyjąć dyfer bo nie pozwoli się na prawidłowe cofnięcie skrzyni do wyjęcia,no ale to sama przyjemność w poznawaniu uroków motocykla i ewentualnej weryfikacji zużytych elementów  ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2020, 02:16:19 pm wysłana przez sona46 »

justom71

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Lutego 09, 2020, 02:20:58 pm »
Oj pierwszym razem to ciasno bedzie ;)

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 09, 2020, 02:25:09 pm »
I o to chodzi,to jak z prawiczką,najpierw trzeba delikatnie ,a jak poznasz to potem nawet przy drodze to ogarniesz  ;D

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 09, 2020, 03:03:00 pm »
Dziękuję za tak szybką odpowiedź  :)Skrzynia już wyjęta,sruby od pokrywy odkręcone a teraz pytanko jak ściągnąć ta pokrywę. Widzę w niej otwory nagwintowane i tak pomyślałem żeby wkręcić w nie śrubki do końca to powinna ta pokrywa chyba zejść, czy się mylę? Jak zdejmę pokrywę do zrobię zdjęcia jak to wygląda w środku

Offline Michał

• Mistrz
« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 09, 2020, 04:05:43 pm »
Dobrze myślisz.
KTO MA AWO JEŹDZI KLAWO

justom71

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 09, 2020, 04:13:06 pm »
Dziękuję za tak szybką odpowiedź  :)Skrzynia już wyjęta,sruby od pokrywy odkręcone a teraz pytanko jak ściągnąć ta pokrywę. Widzę w niej otwory nagwintowane i tak pomyślałem żeby wkręcić w nie śrubki do końca to powinna ta pokrywa chyba zejść, czy się mylę? Jak zdejmę pokrywę do zrobię zdjęcia jak to wygląda w środku
Podgrzej palnikiem miejsca osadzenia łożysk, będzie łatwiej.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 09, 2020, 06:35:08 pm »
Skrzynia wyczyszczona, nowy wałek kopniaka też założony--dobrze ze zdjąłem skrzynię bo i tak mimo jej zdjęcia ciężko było przykrecic nakrętkę od wałka poza tym w skrzyni znalazłem kawałek ułamanej starej sprężyny. Teraz pozostaje montaż skrzyni z powrotem. Tylko ciężko widzę naciąg sprężyny na osi tuleji kopniaka gdyż jednocześnie trzeba naciągać jak i docisnąć do pokrywy skrzyni wspomnianą tuleję i wkręcić wkręt zabezpieczający przed jej obróceniem. Czy można ją prawidłowo naciągnąć samemu czy w tym wypadku potrzebna jest pomoc drugiej osoby? Podzielcie się proszę swoimi sposobami na jej prawidłowy naciąg

Offline Cykor

• Mistrz
« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 09, 2020, 07:35:22 pm »
Proroctwo się spełniło.

justom71

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 09, 2020, 07:56:05 pm »
Proroku Cykordamusie, czy bedzie moja Benia jeździć?

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 09, 2020, 07:59:09 pm »
Dobrze że posłuchałem waszej rady i zdjąłem tą skrzynię biegów bo nie wiadomo jakby to się skończyło gdyby ta sprężyna wpadła tam gdzie nie trzeba :-[ Jest jeszcze sprawa gumy przy zabieraku ale nie mogę jej znaleźć u  żadnego sprzedawcy . Czy ktoś z Was wymieniał ją kiedyś? Podsyłam zdjęcia:

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 09, 2020, 08:00:38 pm »
Oczywiście chodzi mi o tą małą gumę a nie te duże od zabieraka :)

Offline Cykor

• Mistrz
« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 09, 2020, 09:16:04 pm »
Proroku Cykordamusie, czy bedzie moja Benia jeździć?
Tak,będzie jeździć,ale wtedy kiedy Jowisz będzie w koniunkcji z Marsem.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 09, 2020, 09:36:41 pm »
Panowie czy to się fachowo nazywa gumowa osłona krzyżaka dyfra? Nie chcę pomylić z osłoną przy samym już dyfrze. Znalazłem taką gumę w stolmocie ale nie jestem pewien czy to jest właśnie ta

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 09, 2020, 09:40:09 pm »
Czy przy okazji powinienem też wymieniać gumy wybieraka? Te stare są raczej oryginalne. Wiadomo guma nie jest pierwszej świeżości ale czy ma ona jakiś znaczący wpływ na poprawne działanie?

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 09, 2020, 09:46:56 pm »
Panowie czy to się fachowo nazywa gumowa osłona krzyżaka dyfra? Nie chcę pomylić z osłoną przy samym już dyfrze. Znalazłem taką gumę w stolmocie ale nie jestem pewien czy to jest właśnie ta
Wrzuć odnośnik to będzie szybciej.

Oryginalne gumy sprzęgła-zabieraka dadzą radę o ile nie są spękane czy przerwane

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 10, 2020, 05:18:18 am »
To nie ta,ta jest na wałek przy dyfsze,a tą o którą pytasz są dostępne ale są nie bardzo bo za rozlałe,jak masz skrzynię na wierzchu to lepiej skup się na wymianie uszczelniacza od strony motyla,bo narobisz się a stary uszczelniacz puści przy pierwszym wyjeździe i od nowa robota.

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 10, 2020, 08:37:14 am »

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 10, 2020, 09:38:20 am »
Ok. Dziękuję. Uszczelniacz też wymienię i przy okazji tą osłonę

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 10, 2020, 10:26:02 am »
Uszczelniacze (simmeringi) wszystkie do wymiany a nie tylko ten na wyjściu wałka zdawczego.
Otwórz skrzynię i zrób ogląd czy nie ma gdzieś korozji czy wykruszeń.
Znalazłeś już kawałek sprężyny. Oby na tym się skończyło.

Kompleksowo bo półśrodki są skuteczne ale w razie awarii na trasie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2020, 10:27:13 am wysłana przez LukS »

Offline Michał

• Mistrz
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 10, 2020, 12:13:14 pm »
Nie zrobisz w domu, zrobisz na drodze ;D
KTO MA AWO JEŹDZI KLAWO

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 10, 2020, 08:29:06 pm »
W tym tygodniu nie będę miał czasu żeby się za to wziąść ale postaram się w przyszłym. A tak w skrócie to najpierw mam odkręcić obudowę skrzyni co w sumie już zrobiłem a nastepnie:
- wkręcić śruby i delikatnie zdjąć pokrywę. Pytanko czy simmering na wałku zdawczym wymienia się od zewnątrz czy od wewnątrz skrzyni? Drugie to do wymiany oprócz wspomnianego jest także ten na wyjściu od strony sprzęgła i od ręcznej zmiany biegów? Czy może jeszcze coś przy okazji? Czy te simmeringi łatwo jest zdemontować?

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 10, 2020, 08:31:20 pm »
I tak ogólnie gdybym mógł Was prosić jak się za to wziąść i na co zwrócić uwagę by czasem nic nie uszkodzić.

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 11, 2020, 10:35:27 am »
Jak zdejmiesz motyl ze skrzyni,to wymiana uszczelniacza jest prosta,trzeba zwrócić uwagę na wypracowanie motyla w miejscu styku z wargą uszczelniacza i stan ogólny wypracowania zazębiania z zębatką napędu linki,nowy wpust i zwrócić uwagę czy przy ponownym dokręcaniu motyla dociągnie się na tyle mocno co by zawleczka trafiła w otwór,jeśli nie możemy dociągnąć prawidłową siłą co by otworki się pokryły w żadnym wypadku nie cofamy nakrętki bo takie ustawienie spowoduje szybkie obluzowanie się motyla i wybijanie wpustu,trzeba tak dobrać grubość podkładki pod nakrętką koronkową żeby była dokręcona odpowiednio a otworki się zgrały,od strony sprzęgła jest tulejka na wałku wymienna po której pracuje warga,jeśli jest wypracowana trzeba wymienić,a zakładając nowy uszczelniacz zwracać szczególną uwagę co by warga się nie podwinęłą,bo jest ciasno i oby osiadł na właściwą głębokość tak żeby warga chodziła po tulejce.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 12, 2020, 02:26:11 pm »
Dzięki za wyczerpujące informacje. Właśnie o takie wskazówki mi chodziło.  :)

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 12, 2020, 08:18:55 pm »
Chwilowo trochę zmienię temat. Zakupiłem nowy kranik paliwa oraz gaźnik w SD. Tylko pojawił się problem z kranikiem bo po pierwsze wybrałem z wyjściem poziomym i wówczas nie będzie on mieścił się obok oryginalnego gaźnika bvf a druga sprawa to w baku mam przy samym już wyjściu do kranika zamontowaną w jego wewnątrzu siatkę, nie wiem czy jest to oryginalne rozwiązanie czy może pozostałość po jakimś starym kraniku. Przez to nie mogę założyć nowej rurki z siatką i kranikiem. Chociaż kranik paliwa wzorowany jest na oryginale. Czytałem gdzieś że jeśli zamontowany jest gaźnik typu pegaz to kranik powinien mieć wyjście poziome czyli przy oryginalnym bvf powinien mieć wyjście kątowe? Czy w waszych zbiornikach też jest na stałe w baku siatka wewnątrz tuż przy wyjściu do kranika? Czy w takim razie mam ją zdjąć? Jeśli zdejmę nową rurkę z siatką z nowego kranika to wówczas rurka przy kraniku dochodzi jedynie do końca tej starej siatki a przez to nie mógłbym zakręcić nakrętki od kranika. Trochę to zagmatwałem ale mam nadzieję że w miarę zrozumieliście co mialem  na myśli

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 13, 2020, 11:49:03 am »
W kraniku który zakupiłeś zawsze można zmienić wyjście czy to pod kątem czy na prosto w zależności jak chcesz podejść pod dany gaźnik,sitko musisz usunąć bo jest to pozostałość po starym kraniku,czasem sitko nowego kranika nie przechodzi przez otwór zbiornika,brakuje parę dyszek i tu decyzja Twoja albo szukasz sitka które wejdzie,albo lekko powiększasz otwór w wyjściu zbiornika,no i warto pomierzyć ilości paliwa na rezerwie i na otwartej,długość rurek jak dla mnie jest nie właściwa,zwłaszcza do rezerwy gdzie przy dłuższej rurce jest dobrze z 7l,no ale to kwestia ile kto uważa na ilę ma mieć rezerwy  ;)

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 13, 2020, 12:19:47 pm »
Faktycznie okazało się że to była stara rurka z sitkiem. Trochę się na męczyłem za nim ją usunąłem. Oczyściłem otwór w miejscu gdzie wchodzi kranik bo tak jak wspomniał sona46 początkowo sitko nie chciało się zmieścić. Teraz jest już ok. A kranik był zbyt blisko gaźnika bo zapomniałem że zdjąłem ośki od silnika żeby przesunąć go do przodu przy zdejmowaniu skrzyni biegów  ;D. Pozostaje jeszcze wypłukać zbiornik paliwa i zamontować kranik oraz nowy gaźnik i regulacja. No i oczywiście wymiana uszczelniaczy w skrzyni biegów. Czy uszczelki smarujecie silikonem z jednej i drugiej strony czy tylko z jednej?

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 13, 2020, 12:34:20 pm »
Z tym odsunięciem silnika widzę że poszedłeś swoim tokiem myślenia  :),ważne że się udało,ale mimo wszystko na nie stabilność przy zakładaniu skrzyni trochę się umęczysz,uszczelki jeśli silikon to bardzo delikatnie z obu stron co by sie nie wycisło do środka,bo mimo wszystko w skrzyni parę małych otworków smarujących też jest,no i oczywiście tylko czerwony bo ma moc  ;D ;D ;D