Marca 15, 2025, 07:30:52 am

Autor Wątek: Odp: Awo Sport -laik bierze się za naprawę!  (Przeczytany 25610 razy)

Offline sona46

• Mistrz
Odp: Awo Sport -laik bierze się za naprawę!
« Odpowiedź #120 dnia: Marca 05, 2020, 02:46:51 pm »
ta mała śrubka wewnątrz powinna mieć taką wypukłą blaszkę która slizga się po rurce,a kręcąc tą śrubką kasujesz zbędny luz rurki,jak za mocno dokręcisz to będziesz miał ala tempomat  ;),a podkładka o której mówię to z tym wypustem

https://skuterdebica.hg.pl/produkt/podkladka-raczki-gazu/

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: Marca 05, 2020, 03:04:06 pm »
Dzięki bardzo. Tego właśnie nie mam tzn. Podkladki a tą blaszkę też mogę gdzieś zamówić czy muszę zrobić samemu? I jeśli mógłbym prosić o poglądowe zdjęcie to byłbym wdzięczny

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: Marca 05, 2020, 05:33:51 pm »
Przeglądam internet i w większości widzę rolgaz w innym wydaniu niż mój. Mają rączkę gazu z otworem u mnie w rączce nie ma otworu tylko najpierw zakładam korek i dopiero nasuwam rączkę a na końcu dosuwam klamkę do rączki gazu. Kolejna sprawą jest ten ogranicznik linki który z resztą niedawno zakupiłem ma on otwór z jednej strony na pancerz linki i jeśli montuje go w ten sposób to wówczas linka z suwakiem przesuwa się bardziej w prawo przez co nie mam już pola manewru z odkreceniem manetki gazu po złożeniu w całość. Z kolei jeśli założę założę ogranicznik w drugą stronę to wówczas wchodzi on ładnie w kanałek i jest linka obsadzona bardziej w lewą stronę i mogę wtedy w jakimś tam stopniu operować gazem. Mam nadzieję że w dość jasny sposób przedstawiłem o co mi chodzi. Gdyby ktoś z Was mógłby podesłać mi zdjęcia jak to powinno wyglądać po zdjęciu manetki gazu to miałbym wówczas dokładny obraz tego jak to powinno być zmontowane

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #123 dnia: Marca 06, 2020, 04:46:12 am »
Montujesz to prawidłowo a ogranicznik tylko jak wynika z możliwości osadzenia pancerza,a to że suwak za bardzo idzie w prawo to tylko kwestia długości samego wkładu linki,jest po prostu za długa do tego gaźnika co założyłeś i trzeba ją odpowiednio skrócić i dobrać długość.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: Marca 06, 2020, 12:31:16 pm »
Ok. Rozumiem. Dzięki sona46. Czyli wystarczy że zakupię wspomnianą podkładkę i skrócę odpowiednio linkę i powinno być dobrze...

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #125 dnia: Marca 06, 2020, 01:51:27 pm »
Podkładkę kupisz jak dojdzie a długość linki możesz już dobierać bo podkładka to 1mm a więcej masz regulacji na śrubie luzu linki na gaźniku,więc spokojnie możesz robić próby,efekt ma być taki że kręcąc manetką przepustnicy gaźnika ma się na max otworzyć a po puszczeniu ma zejść na dno gaźnika i zostać luz na pancerzu.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: Marca 20, 2020, 11:25:23 am »
Panowie skrzynię biegów już złożyłem teraz przyszedł czas na czyszczenie miski olejowej. Mam nową uszczelkę korkową miski olejowej oraz pompy olejowej. Wyczyscilem zarówno filtr oleju jak i samą pompę oraz miskę. Sporo tego brudu było. Teraz mam pytanie czy powinienem zakładając nową uszczelkę pod pompę olejową posmarować ją silikonem czy jednak nic nie dawać? Zdejmując starą uszczelkę nie była niczym posmarowana. Niestety te uszczelki które posiadam wykonane są z klingierytu. Aczkolwiek będę miał w niedługim czasie materiał na uszczelki z gambitu i może lepiej będzie go zastosować zamiast klingierytu? Pod miskę olejową będzie nowa uszczelka wykonana z korka i czy tu też stosować silikon?

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #127 dnia: Marca 20, 2020, 11:50:28 am »
klingerytowa pod pompę może być jak masz gotową,silikonu nie kładź mozna lekko smarem stałym posmarować z obu stron,powierzchnia nie duża więc będzie ok,zanim założysz pod miskę posprawdzaj drutem czy nie masz poprzewiercanych otworów na przelot od miski w karterze,bo tam gdzie przewiercone na wylot można potem się spodziewać przecieków po gwincie,korkowej nie smarujemy silikonem,natomiast bardzo z czuciem ją naprzemiennie dociągamy (nie do oporu),jak dostanie temperatury to za jakiś czas znowu delikatnie możemy dociągnąć.

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: Marca 20, 2020, 12:11:07 pm »
Wyczyscilem zarówno filtr oleju jak i samą pompę oraz miskę.

Zakładam, że "filtr oleju" to siatka do smoka.

Sporo tego brudu było.

Filtr oleju właściwy to odśrodkowy odrzutnik dokręcany do przedniej przeciwwagi wału korbowego.
Jak miałeś "sporo tego brudu" to w odrzutnik zapewne będzie zapchany cały.
Rozbierać i czyścić (żmudne) lub łatwiej kupić nowy.
Zostawisz nieczyszczony to nie będziesz miał filtrowania oleju i silnik szybciej skończy żywot.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: Marca 20, 2020, 12:34:53 pm »
Ok. Dzięki. Co do filtra oleju to mam ten tzw. Odśrodkowy czyli przykręcany na jedną śrubę do smoka pompy olejowej. Nie był on aż tak bardzo brudny, najgorzej było na spodzie miski olejowej. Myślałem aby do korka spustowego wstawić magnes bo w korku jest otwór ale chyba zrezygnuje z tego pomysłu.

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #130 dnia: Marca 20, 2020, 12:52:07 pm »
Magnes w korku jak najbardziej wskazany,a filtr o którym mówisz to nie odśrodkowy,to zwykła siatka i to z dużymi okami na pompie,odśrodkowy to ten co skręcony z wagą wału,no ale żeby do niego sie dostać to trzeba cały rozrząd zdemontować ,niestety  :-\

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: Marca 20, 2020, 01:28:38 pm »
Faktcznie. Dzięki za poprawienie mnie. Zobaczę jak będzie z czasem to wezmę się też za to.

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: Marca 20, 2020, 02:45:59 pm »
Ok. Dzięki. Co do filtra oleju to mam ten tzw. Odśrodkowy czyli przykręcany na jedną śrubę do smoka pompy olejowej.

Siatka dokręcana jedną śrubą do pompy olejowej to nie jest filtr odśrodkowy.
Ona zabezpiecza tylko, żeby czegoś większego pompa nie zaciągnęła i nie uległa uszkodzeniu.

Filtr odśrodkowy - odrzutnik , znajduje się na wale od przodu.

Zaglądnij do tego aktualnego tematu http://awoforum.pl/index.php?topic=4788.30

Offline Michał

• Mistrz
« Odpowiedź #133 dnia: Marca 20, 2020, 07:40:21 pm »
Siatka na pompie oleju ma za zadanie zlikwidować spienienie oleju zanim trafi do magistrali olejowej.
KTO MA AWO JEŹDZI KLAWO

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: Marca 20, 2020, 08:21:41 pm »
Szkoda ze nigdzie nie można nabyć nowej siatki która jest przy pompie, ta moja ma małą dziurę tuż przy śrubie która się dokręca do pompy. Druga sprawa to sprawdziłem otwory które są do przykrecania miski olejowej i faktycznie w jednym z tych otworów jest dziura na wylot przez karter. Wkręcajac śrubę w tym miejscu uszczelniłem otwór dodatkowo silikonem mam nadzieję że to pomoże przed ewentualnym wyciekiem oleju. Część śrub miala zwykłą podkładkę pod łeb a cześć sprężystą. U was są zwykle podkładki czy sprężyste? Kolejnym etapem jaki przewiduję to zajęcie się filtrem powietrza. Zamiast oryginalnego chcę zamontować papierowy stożkowy.

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *
« Odpowiedź #135 dnia: Marca 21, 2020, 09:16:00 am »
Siatka na pompie oleju ma za zadanie zlikwidować spienienie oleju zanim trafi do magistrali olejowej.

Racja!

Te najnowsze formuły olei się przecież już "w ogóle" nie pienią ;)

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: Marca 24, 2020, 01:09:09 pm »
Dziś podjąłem pierwszą próbę odpalenia awo ale napotkałem na problemy. I już nie chodzi nawet o regulacje gaźnika ale o sam  kopnik. Problem jest w tym że raz "łapie" a raz nie ma sprzężenia z wałem. Nie wiem co jest tego powodem. Jeszcze nie zmontowałem pokrywy od dźwigni zmiany biegów ale to chyba nic nie ma wspólnego. Mam nadzieję że nic źle nie złożyłem w skrzyni???

Offline sona46

• Mistrz
« Odpowiedź #137 dnia: Marca 24, 2020, 01:32:55 pm »
Problemów może być kilka,slizgające się sprzęgło,źle naciągnięta sprężyna kopnika,źle zazębiające się zęby napędu konika i jeszcze parę,na priv wysyłam Ci nr,tel,wyślij najpierw sms jaro a ja oddzwonię jeśli masz ochotę,z reguły nie odbieram tel od nie znajomych bo dosyć mam słuchania o cudownych kredytach,żelach,garnkach i innych specyfikach.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: Lipca 05, 2020, 12:30:11 pm »
Witam. Po dłuższej przerwie postanowiłem ponownie zająć się awokiem. Tak jak wspominałem po złożeniu skrzyni biegów okazało się że nie za każdym razem jest sprzężenie kopniaka z wałem. Przyczyną tego było ścięcie wpustu czółenkowego na wale. Poniżej przedstawiam zdjęcia koła zamachowego, stożka na wale korbowym i samego sprzęgła oraz dekla osłaniającego łożysko wału korbowego.
1. W związku z tym mam pytanie czy jest możliwość aby samemu dotrzeć ręcznie stożek na wale korbowym i kole zamachowym pastą do docierania zaworów bez demontażu wału?
2. Czy okładzina tarczy sprzęgłowej według Was nadaje się jeszcze do użytku czy lepiej szukać innej używanej w lepszym stanie?
3. Kolejne moje pytanie czy po ewentualnym dotarciu stożka i koła zamachowego nie trzeba będzie splanować osłony łożyska wału oraz czy według Was ta osłona nadaje się jescze do montażu ponieważ posiada wyszczerbienia?
4. Jakich wymiarów powinien być klin albo z czego najlepiej dobrać , czytałem na forum że metodą na monetę dopasować i ewentualnie dorobić albo dopasowywać od fiata 126p itp ?
5. Czy podkładki zabezpieczające sprzęgło powinny być sprężyste , bo w moim przypadku są zwykłe i założone co drugą śrubę?
Będę wdzięczny za wszelką sugestię i informacje . Przy okazji chciałbym podziękować sona46 za poświęcenie czasu i udzielenie kilku wskazówek. Rozmiawiałem także z Cykorem na temat ewentualnego remontu silnika jednakże w obecnej sytuacji koszty remontu nie są w moim zasięgu więc póki co będę próbował własnymi siłami ogarniać Awo. Jeest okazja trochę bliżej poznać budowę awoka i czegoś się nauczyć póki jeszcze są chęci do majsterkowania :)

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: Lipca 05, 2020, 12:31:08 pm »
Dalsza część

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: Lipca 05, 2020, 12:31:42 pm »
.

Offline Cykor

• Mistrz
« Odpowiedź #141 dnia: Lipca 05, 2020, 09:33:30 pm »
Na ostatnim zdjęciu to ja stożka na wale nie widzę,nawet jakbyś dotarł
na paście w co wątpię,to koło będzie miało masakryczne bicie.

justom71

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Lipca 05, 2020, 09:45:45 pm »
Widać że był zerwany klin, Koło się obracało i pokiełbasiło stożek, młotki też były ale po co?

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: Lipca 05, 2020, 10:10:34 pm »
Jeżeli chodzi o demontaż koła zamachowego to nie było potrzeby używania młotka. Z racji tego że stożek na wale nie był dobrze wpasowany względem koła zamachowego to wystarczyło odkręcić koło zamachowe i je wyjąć rękoma. Znakiem tego że nie obędzie się bez demontażu wału korbowego i ewentualnie napawaniu stożka na wale i dotarciu go od nowa bądź wymianie na inny wał korbowy?

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: Lipca 05, 2020, 10:13:14 pm »
Ewentualne uszkodzenia jakie widać dookoła świadczą że poprzedni właściciele bądź mechanicy w nieodpowiedni sposób demontowali koło zamachowe. Gdybym miał problemy z demontażem to z pewnością nie próbowałbym na siłę demontować koła zamachowego

Offline LukS

• Moderator
  • Mogę sam zbudować AWO
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: Lipca 06, 2020, 07:58:20 am »
W tarczy sprzęgłowej przesuwnej masz już otwory owalne zamiast okrągłych czyli nieodpowiednie.
Temat wałkowany był.

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: Lipca 06, 2020, 01:47:55 pm »
Powiem Wam szczerze że chyba odpuszczę sobie dalszą walkę z remontem Awo. Szkoda bo zainwestowałem w tym roku w nowy kopnik, wałek kopniaka, kranik, simmeringi, linki, oleje silnikowy i przekładniowy, dętkę i wiele innych pierdół takich jak gaźnik który niestety nie sprawdził się. Na wszystko poszło koło tysiaka. Chyba wystawię go na aukcji a jeśli się nie sprzeda za zadowalającą kwotę to będzie dalej u mnie stał i czekał na lepsze czasy. Dzięki wszystkim za pomocne wskazówki które uzyskałem od Was podczas moich prób uruchomienia awoka. W tym roku udało się uruchomić go tylko na kilka minut a cel był taki żeby trochę nim pojeździć. No cóż nie udało się ale może ktoś inny będzie chętny i będzie posiadał większą wiedzę oraz zaplecze techniczne do pracy na moim Awo sportem.

Offline AndrzejAVO425T

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: Lipca 06, 2020, 09:47:36 pm »
,No co TY,nie poddawaj się .Jak zrobiłeś początek to dokończ . Warto.

Offline jah

• Starszy Mechanik
« Odpowiedź #148 dnia: Lipca 07, 2020, 10:31:45 pm »
Nie poddawaj się, dasz radę

Offline jaro

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: Lipca 07, 2020, 11:45:26 pm »
Tylko żeby dalej coś ruszyć do przodu to nie dość że musiałbym kupić drugi wal korbowy plus koło zamachowe wraz ze sprzęgłem to jeszcze zregenerować wał i go wymienić co już wykracza poza moje możliwości zarówno finansowe jak i moją wiedzę jak się samemu za to zabrać. Ciężki temat bo jednak mam duży sentyment do tego motocykla w końcu jest już u mnie 18 lat a ja mam 34 lata także połowę mojego życia  :)